"DI SAAT HATI DI BELENGGU DUKA MUNGKIN TIKA ITU DOSA BERTAKHTA"...

Menang atau Kalah

Sabtu, 21 Mei 2011


KEMENANGAN DAN KEKALAHAN ADALAH REALITI YANG TIDAK MUNKIN MAMPU DIPISAHKAN DARI DIARI KEHIDUPAN INSAN. LAKARAN SEJARAH YANG TERPAPAR DI DALAM KANVAS SILAM CUKUP MEMBUKTIKAN BETAPA LITAR PUSINGAN ALAM LAKSANA RODA YANG TIDAK PERNAH MENGIZINKAN SESIAPA PUN UNTUK SELAMANYA HIDUP MENJUNJUNG LANGIT DAN BERTONGKATKAN BUMI. MENGAPA TIDAK? KERANA...KEMENANGAN DAN KEKALAHAN YANG TERSIRAT ITU, PADANYA TERSURAT AL-ASRAR YANG CUKUP UNIK SEBAGAI LAMBANG KEUNGGULAN NIZOM TARBIAH DARI AR-RAHMAN BUAT HAMBA-HAMBANYA.
SEMALAM YANG DITINGGALKAN, TERLIPAT KEMAS SEBUAH MEMORY YANG SUKAR DILUPAKAN TATKALA DIRI MAMPU MENYANDANG JUARA, ITULAH DETIK DAN SAAT MANIS YANG PALING BAHAGIA DIKECAPI. SEBALIKNYA, ANDAI DIRI TEWAS DIPERTENGAHAN JALAN, MAMPUKAH KIRANYA SISA-SISA QUWWAH BERJAYA MENOKTAHKAN ZILLAH YANG BERTAMU?
ESOK PULA YANG MENANTI, TIADA YANG TAHU UNTUNG RUGI MILIK SIAPA DEK KEDANGKALAN DIRI YANG HANYA SEORANG HAMBA. PUN BEGITU, KITA TERPAKSA AKUR PADA SETIAP KETENTUAN YANG TERPUNDAK, LANTARAN HAKIKAT SEGALANYA ADALAH ATURAN AL-KHALIQ PENTADBIR SEMESTA ALAM.

KESINAMBUNGAN SEMALAM YANG BERLALU DAN ESOK YANG BAKAL MENJENGAN DIRI ADALAH BILAH-BILAH HARI YANG MESTI DIPASTIKAN SINARNYA. JIKA MENANG, KITA ADALAH JUARA. ANDAI TEWAS SEKALIPUN, KITA ADALAH PEJUANG YANG PANTANG BERUNDUR DAN MENYERAH KALAH KERANA KITA MASIH PUNYA SETATAH KEAZAMAN DEMI MEMPERTAHANKAN SEBUAH KE'IZZAHAN. 'IZZAH PADA SEGALANYA'.

0 Comments: